ED+C Magazine

Qatar Convention Center

May 22, 2012
Qatar Convention Center

Posted by Laura

The Qatar National Convention Centre Extension/Exhibition Hall recently earned LEED Gold certification under the USGBC’s LEED for New Construction (LEED-NCv2.2) rating system. The project is the first LEED certified project on the Qatar Foundation (QF) campus.

The QF campus is the flagship project of the Qatar Foundation, which was established in 1995 by His Highness Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani, Emir of Qatar. The organization’s mission revolves around three key elements — education, science and community development — and is dedicated to building a sustainable society where the sharing and creation of knowledge will enhance the quality of life for all. QF’s campus is home to many renowned universities and technology research organizations from all over the world. The Qatar National Convention Centre is located between the academic center and Technology Park, and serves as a link between academic study and research on the campus.

The 1,157,500-square-foot Qatar National Convention Centre Extension/Exhibition Hall is a convention facility that consists of large exhibition spaces, conference spaces and offices, along with circulation, arrival concourse and “back of house” support areas. There is also an external link bridge that connects the new exhibition hall with the existing Qatar Science and Technology Park, and it will also serve as the mass transit system (people mover) station for these two buildings. This system, coupled with multiple campus bus service lines, can be found throughout the QF site to support a pedestrian-friendly campus.

Kansas City, Mo.-based Burns and McDonnell, which served as the executive architect on the Convention Centre Extension and provided the civil, mechanical and electrical engineering, recruited Vertegy to assist with the sustainable design of the project. The pair has been working together on several projects on the QF campus since 2007.

The energy efficiency of the Qatar National Convention Centre Extension was a primary concern for the project team. Located in the Middle East, Doha experiences temperatures over 100 degrees Fahrenheit, so tackling the cooling load requirements was a challenge. However, the design achieved significant energy cost savings. The team also sought innovative ways to demonstrate the Foundation’s commitment to the environment by incorporating onsite renewable energy sources that produce a considerable percentage of the building’s energy needs.

Additional sustainable features that were incorporated into the building include:
• Bicycle storage racks that were placed within 200 feet of a primary entrance
• Roof surfaces that either support a photovoltaic array or are covered with a high-albedo roofing material to reduce the heat island effect
• A greywater capture system that is fed from all of the low-flow showers, fixtures and sinks used for the sewage conveyance from the building
• Elements to provide a high standard of indoor environmental quality, including a non-smoking policy indoors and within 25 feet of the building and an HVAC system that utilizes ASHRAE 62-2004 as the basis of design.

Additionally, the building is comprised of a combination of cast-in-place and precast concrete and a steel super-structure. The concrete floors, supporting members and other selected finish materials added to the amount of recycled content. The team also used locally extracted and manufactured materials.

The Sidra tree motif is seen inside and outside the building. Sidra leaves shade the light that comes from the skylight above the Reflection Pool (which you see above — pretty neat, right?). See more images at www.qncc.com/site/en/See_and_Know/QNCC_Gallery.aspx.